2010 m. gegužės 4 d., antradienis

Nieko nebeužtenka

Draugas atsiuntė nerealų "Verslo žinių" straipsnį (Geresnė nuoroda) apie Globalius procesus, apie globalią valdžią ir pan. Atrodo labai fanatiškai ar utopiškai bet kai pagalvoji kritiškiau apie savo kasdienybę ir įvertini argumentus, pradeda darytis nejauku... kaip gali nieko nedaryti...

Be to savaitgali žiūrėjau visai į tą pačią temą filmą "The Third Jihad" - gan sunku man suprasti kas ten iš tikro vyksta, bet panašu kad ir vėl įtakingi bei talentingi gobšuoliai pasinaudodami religija siekia politinės valdžios. Gal tai ir priešpastatymas vyraujančiam globalių korporacijų monopoliui, bet vistiek atrodo kaip eilinių žmonių mankurtinimas... nu nzn... nzn... Taip norėtųsi kokios nors konkrečios krikščioniškos vilties tame kontekste.

2 komentarai:

Paulius rašė...

Kad vartojimas pigesnės ir ne tokios kokybiškos prekės yra masiškai paplitęs galime nė neabejoti, nes ir pats gana dažnai nusižengiu posakiui "geriau kokybė nei kiekybė" pirkdamas pigesnius marškinius ar padangas savajai mašinai.. Kokia viso to kaina? Milžiniška atsižvelgiant į tai, kad nuo to priklauso mūsų gyvybė ar galbūt sveikata, tačiau nesiimu jokių veiksmų. Automatiškai kyla klausimas kodėl? - Nes taip daro visi, kodėl kažkas turėtų nutikti man, arba tiesiog net jei tai nutiks, nieko tokio, taip nutinka visiem. Toks požiūris iš pažiūros yra kvailas, todėl nesuklysiu pavadindamas save kvailiu.
Ką reikėtų daryti? Jei suprantu, kad tai yra blogai ir ar aš galiu pakeisti ką nors, kai visi daro priešingai? Manau atsakymas pats peršasi, kadangi taip daro dauguma, sukurkime daugumą, kuri taip nedaro. Kurkime kultūrą, kuri yra prieš pigią prekę, prieš globalių įmonių viešpatavimą. Kaip tai padaryti? labai puikus pavyzdys buvo, kai Lietuvoje užėjo javų ar kviečių daigų sulčių bei kitų EKO prekių paklausa (nors ir ne visos prekės yra tokios EKO, kaip jos skelbėsi). Buvo sukurta ir išreklamuota, kaip tai yra gerai, ką tai duoda ir žmonės pamatę panašius į save ir besiskiriančius nuo kitų džiaugėsi ir didžiavosi tuo. Čia galbūt ne labai krikščioniškas požiūris, bet "aš esu geresnis už kitus" kartais tikrai puikiai veikia. Klausimas išlieka, ar mes taip pajėgsime pakeisti pasaulį? Bei kaip įtakoti tokius milžinus, kaip MC'Donald ? :)

Vytautas rašė...

Pauliau, ačiū už komentarą. Tikrai siūlau pažiūrėti filmą "The third Jihad" (2008). Čia gana įspūdingai atrodo tai, kaip musulmonai sukuria priešpastatymą tam vakarų pasaulio globalizmui. Nesakau kad jam reikia pritarti, bet manau yra ko pasimokyti. Bent jau tos aistros.