2012 m. kovo 11 d., sekmadienis

Kelinta diena yra sekmadienis?



Dar penktoje, klasėje, kai mokytoja pasakė, kad angliškai kalbančiose šalyse sekmadienis yra pirma savaitės diena, man kilo neaiškumas. Tada dar man nerūpėjo taip giliai, bet klausimas niekur neprapuolė. Juolab, kaip čia taip gali būti, kad pirmadienis (ala 'pirma diena') būtų antra savaitės diena - nelogiška.

Pasirodo už šito klausimo stovi ne kas kita, o teologija. Aiškiausiai ta matosi rusų kalboje sekmadienis - воскресенье. Tas žodis turi ir kitą reikšme - prisikėlimas. Taigi pagal senąjį testamentą, kai buvo liepta švęsti septintą dieną (švęsti/ilsėtis septintą savaitės dieną, šabo dieną, nes Dievas po pasaulio sukūrimo ilsėjosi), tikslumo dėlei reikia sakyti šeštadienį (суббота [ru: šabo diena], Saturday [en: saturno diena], Samstag [de: saulės išvakarės]). Tai kas čia atsitiko su tuo sekmadieniu?

Pasirodo sekmadienis buvo švenčiamas kaip Kristaus prisikėlimo diena ir tai ne tik per Velykas kartą per metus, bet kiekvieną savaitę, nes būtent jis ir yra krikščionybės pagrindas. Todėl pagal sekmadienio pavadinimą galima atpažinti kada formavosi kalendoriai kokiose kalbose. Pasirodo, kad sekmadienis krikščionims, vis tik yra ne septinta diena, o aštunta diena. Būtent po Kristaus prisikėlimo yra tikima, kad baigėsi cikliškas gyvenimas (gimimas, santuoka, mirtis ir vėl gimimas), kurį visą reguliuoja Dievas. Prasidėjo žmogaus ir Dievo bendra pasaulio kūryba. Būtent todėl Bernardinai.lt savo skyrių apie kultūrą yra pavadinę "Aštuntoji diena". Dar smulkiau galima pasiskaityti Wiki. Jei žinote rimtesnių šaltinių - nesivaržykit pasidalinti.

Gražaus sekmadienio ir gražios "tautos prisikėlimo" šventės!

Vytautas [19/40]

Nuotrauka iš http://www.liesyoungwomenbelieve.com/index.php?id=713

Komentarų nėra: