2012 m. kovo 13 d., antradienis

Stalo žaidimų užkratas

Stalo žaidimai - KAVAKUKI (Šiauliai)
Man patinka stalo žaidimai, ypač tie, kuriuos gali daugiau žmonių kartu žaisti. Negaliu tiksliai  pasakyti kodėl bet patinka. Pradžioje matyt labiau patikdavo, nes galėdavau įrodyti, koks aš "kietas" laimėdamas visas partijas iš eilės, bet vėliau kažkodėl niekas nebenorėdavo su manim žaisti... Po to supratau, kad reikia nepersistengti kiekvieną kartą laimėti, o pasitenkinti viena laimėta partija per vakarą, o kartais ir nei vienos. Dabar mane vėl priima žaisti kartu ;) Sutirštinu, žinoma dėl to priėmimo/nepriėmimo, bet žaidžiančiųjų nuotaikos žymiai geresnės, kai aš nesistengiu savęs statyti į centrą, o tiesiog padedu kitiem džiaugtis žaidimu. Žaidime stengiuosi gerai išaiškinti taisykles ir prižiūrėti, kad pavyktų jų laikytis. Lėčiau susigaudantiems žaidime - paaiškinti pagrindines strategijas. Vis daugiau draugų pamėgsta stalo žaidimus.
Norėčiau, kad stalo žaidimai taptų masiniu reiškiniu, bet tai vyksta labai lėtai. Viena priežasčių, matyt, yra tai, kad po partijos laimėtojas tik vienas. Smagu būti laimėtoju, o pralaimėjusiu ne visada. Nebent pavyksta apkaltinti laimėjusį nesąžiningu žaidimu ir tada labai "smagu" pasiginčyti iki susipykimo ir apsižodžiavimo... Ne, tokie išsiaiškinimai tikrai neprisideda prie stalo žaidimų populiarinimo. Dar kita priežastis - žaidimų kaina. Neprisipirks gi kiekvienas tų žaidimų po 100-150Lt.
Viena iš minčių žaidimų populiarinimui - turnyrai. Sunkumas tas, kad žaidimų daug ir skirtingų, o turnyrą reikia daryti vieno žaidimo, tai vėl kažkaip susiaurėja viskas ir nebus taip, kad visi mėgtų vieną kurį nors žaidimą. Šiandien teko pasišnekėti su vienu mokyklos mokytoju, mokantį mokinius žaisti šaškėmis ir šachmatais. Skundėsi kad sunku jaunuolius pritraukti prie to žaidimo. Atrodo - ko daugiau reiktų? - turnyrai vyksta respublikiniu mastu, žaidimas (šaškės) žinomas visiems, bet jis vis tiek nėra populiarus, tik maži mėgėjų rateliai. Ir tuo pačiu, turnyrai skatina konkurenciją ir mažina malonią atmosferą.
Kitokia mintis - maloni vieta ir smagi kompanija. Panašiu principu veikai stalo žaidimų vakarai "Kavakuki" (Šiauliuose).  Per daugiau nei metus tie vakarai pasidarė tokie mėgiami, kad net sunku rasti vietą atsisėsti. Žinoma tam reikia jaukios vietos, patogių stalų ir saugios atmosferos. Reta kavinė norėtų, kad pačiu pelningiausiu laiku (vakarais ir savaitgaliais) būtų užimti stalai žaidėjų, kurie beveik nieko neperka. Kai kurie žaidėjai vardan atmosferos ir gerų santykių atsisako kovingumo ir azarto. Be to viskas priklauso nuo susirinkusiųjų tarpusavio santykių, nes žaisti vienam kartu su trim gerais draugais, labai greitai gali tapti susimokymo auka.
Dabar mano kelias - stalo žaidimų būrelis mokykloje. Gerai kai už malonumą dar ir moką algą (nesakau kad už ją galima išgyventi, bet primokėt nereikia)! Ir blaškausi tarp turnyrų idėjos ir klubinės atmosferos.
Gal turite dar kokią idėją? Labai laukiu pasiūlymų.
Vytautas [21/40]
Nuotrauka iš KAVAKUKI Facebook'o galerijos https://www.facebook.com/Kavakuki

Komentarų nėra: