2012 m. kovo 7 d., trečiadienis

Stalo žaidimai - tai kur sužinoti kuris geriausias?


Taip jau gavosi, kad antradienis man - stalo žaidimų dieną. Su mokiniais pradėjome  naują trimestrą, nauji ir žaidimai. Repertuaras: Endeveor, Settlers of Catan, Stoneage, Ligretto ir Bohnanza.
Bet šiandien norėjau parašyti truputį apie kitką - kur galima lietuviškai paskaityti ir padiskutuoti apie stalo žaidimus. Nuo to laiko, kai buvome įkūrė stalo žaidimų klubą "Kalavijas"* vaizdelis gerokai pasikeitė! Tai ką radau internete sugrupavau į keturias dalis, nors kai kurie puslapiai gal ir persidengia.
1. Tinklaščiai, kuriuose yra paminėti ar aprašyti kai kurie stalo žaidimai:
Austėjos blogas - kelių stalo žaidimų aprašymai.
Laimė kūdikis - apie dixit, žada rašyti ir daugiau apie žaidimus.
Games.lt - Šalia kompiuterinių žaidimų labai sudėtinga atrasti, bet yra visai nemažai stalo žaidimų aprašymų. Dixit, Smallworld, Beowulf, Solitaire chess (žaidimas vienam???) ir netgi Alias. Norint daugiau: reikia žiūrėti dešinėje pusėje archyve ir keičiant datą galima rasti visus ten esančius įrašus.
2. Dedikuoti tinklaraščiai
stalozaidimai.blogr.lt - labai šaunus tinklaraštis su žaidimų aprašymais, vertinimais ir apžvalgomis. Sakyčiau čia aprašyti vieni įdomesnių žaidimų, vertėtų paskaitinėti prieš pradedant apsipirkinėti. 
stalozaidimai.blogas.lt - lakoniškas tinklaraštis (galėtų įrašyti ką nors puslapyje "apie"), bet matosi, kad aktyviai žaidžiami žaidimai, daromi aprašymai - tikrai praplės akiratį apie stalo žaidimus. Turi ir seną puslapio versiją, kuriame dar daugiau žaidimų aprašymų. 
dsidegaming.blogspot.com - truputį apmiręs tinklaraštis daugiausiai apie miniatiūrų žaidimus ir įvairius fantastinius (ne mano stilius, todėl nelabai gilinausi).
traukinukai.wordpress.com - turbūt geriausias lietuviškas tinklaraštis apie stalo žaidimus. Pradžioje gana rimtai galvojau apie savo tinklaraštį, bet atradęs šitą - persigalvojau. Pasitenkinsiu atsitiktiniais straipsniais, matyt. Tikrai, čia yra rimto gerbėjo darbas. Yra viskas, tiek apžvalgos, tiek taisyklės, tiek reitingavimas ir net įvairūs rinkiniai, kaip kad "must have"**. Galėčiau išsiplėsti, bet aplankykit ir patys pamatysit.
www.exonngames.com - Dar vienas gyvas tinklaraštis, yra žaidimų apžvalgų ir visokių aktualių naujienų apie nuolaidas (kiek pastebėjau tik iš "Rikio", bet nepikta, bile tik virusas plinta).
boardgamer.blogas.lt - trumpi ir konkretūs stalo žaidimų aprašymai ir galimybė vertinti (nesupratau kaip veikia), būtų labai geras puslapiukas, bet labai daug ploto uždengia reklamos...
LegatasKauno miniatiūrų klubas (ne mano domėjimosi sritis, bet labai arti)
dsidegaming.blogspot.com - dar vienas tinklaraštis apie "didelius" žaidimus (su miniatiūromis ir daug kortų)
kalavijas.wordpress.com - likutis po mūsų klubo veikos - net du žaidimai aprašyti ir suformuluoti kriterijai žaidimų vertinimui.
 
3. Tikri stalo žaidimų klubai
www.hexagon.lt - tikras stalo žaidimų fanatikų (gal šiek tiek per daug, bet ar gali būti perdaug?) klubas, kuriame galite rasti informacijos apie klubo veiklą, žaidimų aprašymų (šiek tiek mažoka ir tie patys daugiausiai apie Warhammer'į) ir ganėtinai aktyvų forumą. Sakyčiau kauniečiams pasisekė kad yra toks klubas - išnaudokit.
www.daiskardas.lt - stalo žaidimų klubas Šiauliuose, pagal puslapį matosi kad klube daugiau žaidžiama, negu rašoma į puslapį. Forume aktyviai diskutuojama ir planuojami susitikimai. Šiauliečiams tikrai geros galimybės rasti bendraminčių. Nežinau kaip jie susiję ar nesusiję su kavine Šiauliuose "Kavakuki", bet ten penktadienio vakarais žaidžiami stalo žaidimai.
stalo-zaidimai.com - turbūt seniausiai gyvuojantis stalo žaidimų klubas Vilniuje, taip pat nelabai aktyvus jų puslapis, kartais vis atsiranda žinių kad jie renkasi ir žaidžia - o ko daugiau reikia? Aktualiau galima rasti jų Facebook'o grupėje.
boardgameclub.eu - toks keistokas puslapis, kuriame apsiskelbę, kad telkia bendruomenę, bet viskas labiau panašu į elektroninę parduotuvę. Žinoma, stalo žaidimai - nišinė prekė ir reikia suburti savo klientų ratą, bet lankantis tokiam puslapyje reikia turėti omeny, kad čia parduotuvė.
furorgames.lt - buvęs stalo žaidimų klubas, susijungė su rikis.lt ir dabar nebesuprantu ar liko tas klubas. Bet kuriuo atveju - visai gera stalo žaidimų parduotuvė. Yra ir populiaresnių žaidimų aprašymai, bet taisyklių reikės ieškoti kur nors kitur.

4. Parduotuvės
HOBBYSHOP - Stalo žaidimų ir RC modelių parduotuvių tinklas, bet parduotuvės yra tik Kaune, Vilniuje ir Rygoje. Bent jau Kaune konsultantai žino ką parduoda. Beje šios parduotuvės priklauso "Kadabra'i", kuri yra viena iš nedaugelio tiesioginių žaidimų importuotojų.
D6 - Pavadinimas šifruojasi "die six" - šešiabriaunis kauliukas (tas kur mums įprastas, nes būna ir kitokių). Tikriausiai pati geriausia parduotuvė stalo žaidimams ir miniatiūroms. Jos įkūrėjai yra vyras su žmona - olandas vedęs lietuvę. Abu pamišę dėl stalo žaidimų. Tai yra ta maloni parduotuvė, kur gali pažaisti, paplepėti, nieko nepirkti ir išeiti. Man netgi padovanojo vieną Carcassonne figūrėlę, kurią buvau pametęs. Prieš kurį laiką persikėlė į naujas patalpas - erdviau ir patogiau patekti. Matyt ir paklausa padidėjo - daugiau darbuotojų atsirado. Jei turit laisvo laiko Vilniuje - labai rekomenduoju užeiti. Jie turi savo tiekimo sistemą, todėl būna ir pigiau nei kitur, bet žaidimų taisyklės retai būna išverstos.
Galvosūkių pasaulis - stalo žaidimų ir galvosūkių bei visokių puzlių parduotuvių tinkas. Parduotuvės yra visuose didžiuosiuose miestuose. Galima gauti praktiškai visus geresnius stalo žaidimus.
stalozaidimas.lt - internetinė parduotuvė, dar neteko nieko pirkti, bet pasirinkimas tikrai platus ir pasitaiko akcijų.
Brain Games - tai yra latvių firmos atstovybė Lietuvoje, kuri dirba daugiausiai su pasauline kompanija "Brain games", perleidžiančia labiausiai pasisekusius stalo žaidimus ir išplatina visame pasaulyje. Lietuviški leidimai būna profesionalūs ir su jais tuo konkuruoja tik "Kadabra".***
Taip rgubiai, bet nelabai trumpai apžvelgiau ką pavyko surasti. Turite ką pridurti, pataisyti ar patarti - labai laukiu komentaruose. Tikiu kad galėjau ką nors ir praleisti.
Turiningo Jums laisvalaikio!

Vytautas [14/40]


* Klubas "Kalavijas" veikė bene du metus Kaune, po to - nebeveikė.
** Reikai turėti
*** Čia nepaminėjau VOIRA'os, bet jie neturi parduotuvės, o jų importuoti, daugiausiai suomiški stalo žaidimai (Alias, Madwish ir t.t.) pardavinėjami prekybos centruose.

2 komentarai:

Linas rašė...

Siūlyčiau stalo žaidimus rinktis ne pagal info web'e, o žaidžiant gyvai:) Nors Vilniaus stalo žaidimų klubo puslapis ( www.stalo-zaidimai.com )ne toks jau ir aktyvus, bet stalo žaidimams prijaučiantys, besidominantys ir norintys sužinot renkasi 1dniais ir 4dniais Būsi trečias nuo 1800.

Vytautas rašė...

Visiškai pritariu, bet ne visi gyvena Vilniuje, Kaune ar Šiauliuose, kur yra viešos vietos žaisti stalo žaidimus. Tai čia informacija tiems kitiems ;) O ir gyvenantiems tuose miestuose ne visada norisi eiti į viešas vietas, bet norisi su draugais susitikus šį tą įdomesnio nuveikti ;)