2012 m. kovo 31 d., šeštadienis

Stalo žaidimų miestas

 Kuris Lietuvos miestas taps stalo žaidimų sostine? Atrodo be konkurencijos buvo yra ir bus Vilnius su savo D6 ir visomis kitomis parduotuvėmis. Kaunas tik bando vytis, ką pastebėjo jau minėtieji D6 ir atidarė filialą prie "Šilo". Nors pats esu iš Kauno, bet negaliu girtis esant kitaip. Apie Klaipėdą nieko negaliu pasakyti, juolab kad net internete nieko neradau (Jei kas radot ir galit mane informuoti, labai nepyksiu). Keista, vienok tai miestas ragavęs vokiškos kultūros (kurioje ir išsivystė stalo žaidimų tradicijos), bet dabar tik pasižymi rusų mažuma ir džiazu (nu gal dar uostu ir jūros švente, truputį). Panevėžys garsėja kuo kitu, bet šiaip tai saugus ir ramus miestas, jei kas jame bando gyventi. O va apie Šiaulius - atskirai.
Jau rašiau (nedaug), kad Šiauliuose yra vieša vieta kassavaitiniams susitikimams žaisti žaidimus, veikia klubas ir Akropolyje YRA stalo žaidimų parduotuvė "Galvosūkių pasaulis". Šiandien mane pasiekė labai džiugi naujiena. "Saulės miestas" (tai ne Šiaulių antrasis pavadinimas, o prekybos centras) paskelbė pavasarinę akciją "Žaismingas pavasaris". Atrodo lakoniškas pavadinimas, bet pasirodo perkant bent dvejose ŠM parduotuvėse už 30Lt. ar daugiau galima laimėti stalo žaidimą! Tai tikra svajonė stalo žaidimų entuziastui ir evangelistui. Žinoma, žaidimai tikrai "popsiški" ir galėjo parinkti labiau įtraukiančius žaidimus, bet už Dixit'o propagavimą galima viską atleisti. Kaip tikras "Monopolio" ne-mėgėjas nekreipiu dėmesio, kad kiekvieną savaitgalį vyksta šio žaidimo turnyrai. Bet pavasariniame leidinyje, kuriame pristatomos daugumos parduotuvių pavasarinės kolekcijos (rūbai, batai, suvenyrai, aksesuarai ir t.t.) yra ir keletas straipsnių. Negalėjau patikėti - visi apie stalo žaidimus! Du interviu su žinomais Šauliuose sportininkais (vienas iš jų krepšininkas, kitas - šaškininkas, aš jo nežinojau, bet matyt žinomas), ir vienas su Žaislų parduotuvės pardavėja, kuri sakė, kad stalo žaidimai darosi vis populiaresni. Dar vienas straipsnis tiesiog aprašė tuos 6-is žaidimus, kuriuos galima laimėti toje akcijoje. PASAKA!
Mąstant racionaliai, labai keista, kad parduotuvė nusprendė prizu pasirinkti stalo žaidimus, kuriuos dar reikia išmokyti žaisti... Beje nepaminėjau, kad tame leidinyje dar buvo ir testukas: "Koks stalo žaidimas Jums labiausiai tinka?". Labai banalus ir paprastas, bet vis tiek smagu matyti tokias pastangas įsiūlyti žmonėms stalo žaidimus. Aišku - idėja nauja, šviežia, bet ir rizika didelė, kad niekas neužkibs, nes šiaip masė yra vangi ir nenusiteikusi mokytis, kad ir tų lengvų taisyklių. Vienaip ar kitaip - širdis dainuoja matant tokius įvykius.
Keletas minčių, kurios kartojosi per tuos straipsniukus, atrodo kaip žinutės, kurias nori marketingistai įdėti pirkėjams į galvas: Smagu žaisti stalo žaidimus su šeima (smagu kad skatina bendravimą šeimoje); Sėdint vienam namie nebūtina riogsoti prie teliko, kai yra geras galvosūkis; Net ir su kompanija vakarėlyje (ar išvykoje prie kokio ežero) galima pasidėti į šoną alaus skardines ir pasiimti Alias'ą (o geriau Dixit'ą, bet čia po to, kai atsibos pirmasis).
Neretas draugas, išmokęs ir pamėgęs stalo žaidimus, man paliudija, kad vis dažniau vakarėlis ar pasėdėjimas su draugais apsieina be alkoholio. Galvodami apie paauglių vakarėlius tėvai galėtų investuoti į vieną - kitą stalo žaidimą, kad, iš neturėjimo ką veikti, nepradėtų ieškoti svaiginimosi būdų.
Ar Šiauliai taps stalo žaidimų sostine - nedrįstu svajoti, bet ženklų ta linkme matosi, telieka džiaugtis ir toliau kantriai aiškinti taisykles naujokam!
Smagių įspūdžių žaidžiant!
Vytautas [38/40]
Nuotrauka iš http://www.meetup.com/animefan/events/51072732/

Komentarų nėra: